ADHD

Her uddybet med fokus på kvinder med ADHD

 

ADHD står for Attention Deficit Hyperactivity Disorder og kan vise sig på forskellige måder, herunder problemer med fokusering, organisering af opgaver, samt tendens til impulsivitet og/eller hyperaktivitet. Det, der kendetegner et menneske med ADHD, er en neurologisk tilstand, der påvirker evnen til at fastholde opmærksomhed, kontrollere impulser og regulere adfærd.

ADD er en underkategori af ADHD, der primært fokuserer på opmærksomhedsproblemer uden hyperaktivitet. Den kaldes også Den stille ADHD. Men den er ikke mindre udfordrende at have.

Tidligere blev ADHD fejlagtigt betragtet som noget, der primært påvirker drenge og mænd. Sandheden er, at kvinder også kan have ADHD, hvilket heldigvis er kommet mere i fokus de senere år. Men for de fleste kvinder med ADHD er det stadig svært at få den rette forståelse og støtte.

Nogle af de mest typiske tegn og udfordringer, som kvinder med ADHD oplever, er:

Problemer med koncentration og fokus: Kvinder med ADHD kan have vanskeligheder med at fastholde fokus på opgaver eller holde styr på detaljer i dagligdagen. Det er generelt svært at koncentrere sig eller fastholde opmærksomheden på en rutinemæssig (og tit kedelig) opgave i lang tid, hvis man har ADHD. Det kan let påvirke alt fra arbejde til hjemlige pligter.

Regulering af følelser: Kvinder med ADHD kan opleve følelsesmæssige udsving og have svært ved at styre deres følelser. Mange kvinder med ADHD oplever stærke og uforudsigelige følelser, hvilket kan påvirke humøret, parforholdet og stressniveauet.

Uro i tankerne: Der er en overvældende tankeaktivitet hos langt de fleste kvinder med ADHD. Det opleves som en indadvendt hyperaktivitet, hvor tankerne løber fuldkommen løbsk. (se mere om tankeuro her)

Udfordringer med planlægning og struktur: Planlægning, organisering og strukturering af tid kan være særligt udfordrende. Det kan resultere i en oplevelse af kaos eller forvirring i hverdagen.

Søvnproblemer: Problemer med at falde i søvn eller opretholde en regelmæssig søvnrutine er udbredt blandt kvinder med ADHD. Det kan føre til træthed og manglende energi og forværre andre symptomer.

Impulsivitet: Impulsiv adfærd kan også være en del af ADHD hos kvinder. Det kan resultere i handlinger uden at tænke på konsekvenserne, både på arbejdspladsen og i personlige forhold.

Genkender du disse udfordringer hos dig selv?

At forstå og identificere disse mønstre er vigtigt for at få den rette hjælp og støtte. En professionel, der forstår ADHD, kan hjælpe dig med at finde individuelle strategier, der passer til dig og din situation.

Hvis du booker et individuelt forløb på 6 sessioner, sammensætter jeg selvfølgelig forløbet ud fra dine problematikker og dine styrker. Bare fortæl ved første samtale, at du har ADHD, så jeg kan indtænke det.

Derudover har jeg mit særlige WE-forløb, hvis du har lavt selvværd eller bare véd, du har brug for en, der holder dig fast i din udvikling og støtter dig hele vejen. WE-forløbet kan du læse om her.

Husk, at det at have ADHD ikke definerer dig, men påvirker din hverdag. Ved at få den rette støtte, indsigt og konkrete redskaber kan du skabe mere balance, ro og glæde i dit liv.