Selvværd

Rigtig mange kvinder med ADHD og ADD har et meget lavt selvværd.

 

Det kommer fx til udtryk ved:

Usikkerhed: De føler sig ofte usikre på deres evner og værdi i både personlige og professionelle sammenhænge.

Afvisning af komplimenter: De har svært ved at acceptere komplimenter eller positiv feedback, da de ikke tror på, at de fortjener det.

Perfektionisme: De stræber efter perfektion og frygter fiasko, hvilket kan føre til overbelastning og angst.

Svært ved at sætte grænser: De har tendens til at sige ja til andre, selv når det går imod deres egne behov, fordi de ønsker at undgå konflikter eller afvisning.

Mangel på selvomsorg: De prioriterer sjældent tid til sig selv, da de ofte føler, de skal kompensere ved at sætte andres behov først.

Undgåelse af udfordringer: De undgår ofte at gå i kast med nye ting, da de mangler troen på, at de kan lykkes.

Selvkritik: De har en tendens til at være hårde mod sig selv. De fokuserer på deres fejl og mangler i stedet for deres styrker og værdi.

 

Det er vigtigt at forstå, at lavt selvværd kan påvirke mange områder af livet. Både personligt, i parforhold og på studie eller arbejde. Heldigvis kan selvværdet styrkes på forskellige måder, og det fører til en sundere og mere positiv selvopfattelse.

Hvis du, eller nogen, du kender, oplever problemer med selvværdet, er det en god idé at søge støtte fra en terapeut eller coach, der kan hjælpe med at styrke selvværdet og selvtilliden. Både ADHD/ADD og selvværd er noget af det, jeg især har viden om og erfaring med.

Har du lavt selvværd ?

Lavt selvværd er bl.a. kendetegnet ved en selvkritisk indre stemme, at have svært ved at stå ved sig selv og at mærke, hvad man vil og ikke vil. Det giver en trist eller tung stemning, som ind imellem er umulig at rumme eller holde nede. Selvom det er det sidste, man ønsker, kommer det ind imellem ud som negative ytringer eller reaktioner på andre.

Men dårligt selvværd har også andre udtryk, og hvis du har lavt selvværd, vil du sandsynligvis kunne nikke genkendende til det her:

Du har svært ved at tage mod rosende ord, og du frygter, at andre vil opdage, du ikke er eller kan det, som de tror.

Du kræver perfektion og knoklen af dig selv, hvilket kan føre til stress og angst for ikke at slå til.

Du er god til at mærke, hvordan andre har det, og du står altid til rådighed for at hjælpe.

Du prioriterer sjældent tid til selvkærlighed eller til at opfylde dine egne behov, men sætter i stedet andres behov først.

Du er hård mod dig selv og føler ikke, du er god nok.

Du kommer tit til at sige ja til andre og har svært ved at lytte efter, hvad dit behov reelt er.

Du føler dig ofte usikker på dig selv i forholdet til personlige relationer.

Hvis noget af det her lyder rammende for dig, kan et selvværdsforløb være det rigtige for dig.

Jeg har to former for selvværdsforløb: Det, der står som Et individuelt forløb på 6 sessioner under booking. Og så det, der benævnes WE-forløbet.

Uanset hvad du vælger at booke, så hjælper det dig. Du skal ikke længere holde dig selv tilbage fra det, du drømmer om i kærlighed, på studie eller arbejde. 

 

 

Kommunikation i parforholdet