Stress

Hvornår kan man tale om at have stress?

Stress er en reaktion på de udfordringer, vi møder i livet. Det kan vise sig på forskellige måder og har både fysiske, følelsesmæssige og adfærdsmæssige tegn.

Nogle af de fysiske tegn på stress kan omfatte:

Kropslige spændinger, især i skuldre, nakke eller kæber.
Hyppige hovedpine eller migræne.
Søvnproblemer, såsom søvnløshed eller forstyrret søvn.
Fordøjelsesproblemer, som mavekramper, forstoppelse eller diarré.
Hyppige infektioner eller nedsat immunforsvar.
Hyppig træthed og nedsat energiniveau.
Følelsesmæssige tegn kan inkludere:

Hyppige humørsvingninger eller irritabilitet.
Angst, følelse af overvældelse eller konstant bekymring.
Følelse af tristhed eller nedtrykthed uden klart formål.
Nedsat koncentration eller hukommelsesproblemer.
Følelse af magtesløshed eller mangel på kontrol.
Adfærdsmæssige tegn på stress kan være:

Øget forbrug af stimulanter som kaffe, cigaretter eller alkohol.
Ændringer i spisevaner, enten et stigende eller faldende indtag af mad.
Trækning sig tilbage fra sociale aktiviteter eller isolering.
Overdreven tænken, planlægning eller konstant “gøren”.
Problemer med at håndtere tid eller følelse af at være konstant presset.

Hvis du igennem noget tid oplever flere af ovenstående tegn, vil det være klogt at opsøge hjælp til at tackle det, før det sætter sig som en kronisk tilstand i kroppen.

Hvad kan du gøre?

At håndtere stress indebærer ikke altid at fjerne årsagen, men bl.a. at lære at reagere mere hensigtsmæssigt på stressende situationer.

Nogle teknikker, der kan være nyttige, er fx:
1. Mindfulness og afslapningsteknikker: Praksis med mindfulness og meditation kan hjælpe med at berolige sindet og reducere stressniveauer. Dyb vejrtrækning, yoga eller andre afslapningsøvelser kan også være effektive.

2. Tidsstyring og grænser: At skabe sunde grænser og prioritere opgaver kan hjælpe med at reducere stress. Det kan handle om at (turde) sige nej til forskellige ting, vælge noget fra eller bede om hjælp.

3. Motion og sund kost: Regelmæssig motion og en sund kost kan bidrage til at reducere stressniveauer og forbedre det generelle velbefindende.

4. Søvnhygiejne: At få tilstrækkelig og god kvalitetssøvn er vigtigt for at håndtere stress. At etablere en sund rutine før sengetid kan hjælpe med at forbedre søvnen.

5. Selvbevidsthed og prioritering af egenomsorg: At afsætte tid til aktiviteter, der giver glæde og afslapning, er vigtigt for at modvirke stress. Prioritering af egenomsorg er ikke selvcentreret, det er afgørende for at opretholde balance og trivsel.

Det er vigtigt at sige, at stress ikke er din skyld og aldrig kun dit ansvar. En arbejdsplads bør fx altid tages med ind i form af leder og arbejdsmiljørepræsentant. Familien i det daglige skal også indtænkes og være en del af løsningen. Men det er sjældent nok at omstrukturere arbejde eller teamsamarbejde eller at ændre logistikken i dagligdagen hjemme, så det vil derudover være vigtigt selv at gøre noget.

At være opmærksom på egne stresssignaler og at have en værktøjskasse med stressreducerende teknikker kan hjælpe med at tackle udfordringer, når de opstår undervejs eller senere.
Hvis stressen føles overvældende eller påvirker din dagligdag, er det bedst at søge hjælp fra en professionel. En coach eller en stressrådgiver kan hjælpe med at identificere specifikke stressfaktorer og udvikle en individuel plan til håndtering af stress.

Husk altid, at du fortjener at leve et liv med mindre stress og mere balance. At tage små skridt hver dag mod at håndtere og reducere stress kan bidrage til et sundere liv med langt mere glæde og ro.

 

Kommunikation i parforholdet