Hvad er skyggearbejde?

 

Skyggearbejde er at arbejde med de aspekter af dig selv, du endnu ikke er bevidst om.

Skyggearbejde er også at arbejde med de aspekter af dig selv, som du er bevidst om, men som i højere grad styrer dig, end du styrer dem.

Skyggearbejde er at gå på opdagelsesrejse i din underbevidsthed.

Skyggearbejde er at udforske de sider af dig selv, som du endnu ikke vil stå helt ved, og de aspekter af dig selv, som du slet ikke vil vedkende dig.

Kan du vende den største smerte i dit liv til positive forandringer?

Ja, det kan du! Nogle gange er det faktisk netop en krise, der skal til, før vi indser, at vi er nødt til at skabe forandringer. Nogle gange skal livet skubbe os helt ud til kanten, for at vi indtager vores styrke og mod til at handle. Ingen har sagt, at det skal være let. Tør du tage udfordringen op?

Skyggearbejde er hårdt personligt arbejde, og nogle gange kan vi få lyst til bare at pakke det helt væk og give op. Din modstand afslører dine skygger. Når du møder modstanden, så husk, at lige der i det svære har du virkelig mulighed for at rykke dig på det personlige plan!

Hvorfor gå op i skyggearbejde?

Dine skygger er nøglen til at udfolde dit potentiale. Derfor vil jeg varmt anbefale dig at gøre skyggearbejde til en central del af din personlige praksis.

Når du laver skyggearbejde, så tager du ansvar for dig selv, dine følelser, dine ord, dine handlinger, dine reaktioner og din udvikling. Det gavner ikke blot dig selv, men også alle de mennesker, du møder på din vej.

Vi har alle skyggesider. Skyggearbejde handler ikke om at gå og pege fingre af hinanden. Som du arbejder med dig selv på et dybere og dybere plan, vil du højst sandsynligt opleve at få mere forståelse og overbærenhed i mødet med andre. Såvel i forhold til skygger i dig selv som i mødet med andre menneskers skygger.

Dine skygger er ikke en undskyldning for, at du tænker eller udtrykker dig på en bestemt måde, og de er heller ikke en undskyldning for at lukke dig inde i en boble – selvom de kan være årsagen. Jo mere bevidst om dine skygger du bliver, desto mere er du nødt til at tage ansvar for at arbejde med dem, så du kan transformere dig til den allerbedste udgave af dig selv.

Skyggearbejde er en invitation til at se indad. Der er kun én, som kan udføre dit skyggearbejde, og det er dig. Og det er et arbejde, som aldrig får en ende. Jo mere du arbejder med dig selv, desto dybere kan du gå. Du kan overveje at sætte en tidsperiode på, hvor længe du ønsker at arbejde med din skygge ad gangen. Tag et bevidst valg om, hvor meget du ønsker at se på, og hvor længe du ønsker at være i udviklingszonen ad gangen. 

Hvordan laver jeg skyggearbejde?

Næste gang du bliver irriteret over en anden person, så læg mærke til hvad det er, der irriterer dig.

Undersøg nysgerrigt: Hvad bunder irritationen i?

Hvor mærker du den i kroppen?

Dukker et bestemt tankemønster op?

Byd din skygge velkommen. Gå ind i irritationen fremfor at kæmpe imod den eller at feje den væk.

Når du bliver irriteret over en anden person, så er det fordi, at personen rammer ind i noget i dit ubevidste, som du endnu ikke har indtaget. Det, du reagerer stærkt følelsesmæssigt på, er knyttet til en smerte i dig. Det er knyttet til en oplevelse, du har haft, eller som ligger i din følelsesmæssige arv, som du har gemt væk uden at være bevidst om det. Oplevelsen ligger nu gemt et smertefuldt sted i dit indre – gennemsyret af frygten for at være forkert.

 

Næste gang du reagerer som en autoreaktion igangsat af dine følelser, så vid, at det er en invitation til skyggearbejde.

Vær ikke for hård ved dig selv. Du gør dit bedste, og du arbejder på at blive et endnu kærligere menneske.

Når følelserne har fået ro nok på, til at det kan lade sig gøre, så spørg dig selv: Hvad var det, der satte reaktionen i gang? – uden at give skylden til en anden.

Træk vejret helt ned i maven, imens du sidder med spørgsmålet. Det hjælper dig med at åbne til det sted, hvor du kan tænke mere klart. Spørg også dig selv, om der var noget, du kunne have gjort anderledes.

Når du har fået beroliget dig selv og taget dig af dig selv, så sig undskyld, hvis der er nogen, der skal have en undskyldning. Tag ansvar for din part. Vent ikke på, at en anden trøster dig eller siger undskyld.

 

Næste gang du bliver fascineret af et karaktertræk ved et andet menneske, så er det en invitation til skyggearbejde.

Læg mærke til, hvilke egenskaber, du ville ønske, du havde? Det er dine lyse skygger – det er de aspekter af dig selv, som du endnu ikke har indset, at du bærer, eller som du endnu ikke har turdet udleve.

Hvad holder dig tilbage?

Hvad kan du gøre, for at den egenskab i dig træder mere frem i lyset? – om ikke andet så bare et lille trin i den retning?

 

Du er nu godt på vej.

Husk at lægge arbejdet på hylden efter den tidsperiode, du har aftalt med dig selv. Husk også at aftale med dig selv, hvornår du skal arbejde videre med den skygge, som du er i gang med at udforske.

 

God fornøjelse!

Du kan booke en session her, hvis du ønsker støtte til din proces. Hvis du virkeligt vil i dybden med skyggearbejde, så kan du overveje at tilmelde dig mit Selvværds- og Skyggeretreat eller min Uddannelse til Selvværdsvejleder.