Hvad vil det sige at stå stærkt i sig selv?

At stå stærkt i dig selv betyder, at du hviler nok i dig selv til at turde udtrykke din mening, dine følelser og det, du tror på. Uden at du fortryder eller tvivler på dig selv bagefter.

Når du står stærkt i dig selv, så står du ved dig selv. Du står ved alt, du er, gør og udtrykker. Selv når det indebærer, at du må indrømme, at du tog fejl, og når du må undskylde. Men når du står stærkt i dig selv, så undskylder du ikke for dig selv, medmindre der er grund til at gøre det.

Når du står stærkt i dig selv, så ved du, at du fortjener det bedste. At du er det værd. Du ved også, at det er din opgave at sørge for, at det sker. Når du står stærkt i dig selv, så kan du både sige fra og sige til. Du kan sige fra, når der er opgaver, personer eller steder, der ikke (længere) gør dig godt, og som faktisk tærer på din energi. Og du formår at tilvælge det, der nærer dig. Det kræver naturligvis en del selvindsigt, så din første opgave er at undersøge, hvad der er nærende for dig, og hvad der tærer på dig. Husk, at det kan skifte fra dag til dag, så tag ikke store beslutninger, før du har sovet på det.  

Øvelser til at stå mere stærkt i dig selv

Jeg vil anbefale dig at starte i det små, så du gradvist kan opbygge positive erfaringer. Det vil støtte dig i at opbygge et stærkere og stærkere fundament. Når du arbejder med personlig udvikling, så kan du tænke, at du hele tiden skal en smule ud af din komfortzone. Bare en smule ad gangen træder du ud i udviklingszonen.

 

Trin 1: Erkendelsesfasen 

Undersøg i din hverdag: 

Hvad nærer dig?

Hvad tærer på dig?

Hvad har du lyst til at sige, men siger ikke?

Hvad har du lyst til at gøre, men gør ikke?

Hvad holder dig tilbage fra at gøre det, du har lyst til? Er grunden god nok til at lade være?

I denne fase lærer du dig selv at kende. Erkendelsen om, at du har flere valgmuligheder, er første trin i din transformationsproces.

 

Trin 2: Øv dig i det små

Når du er blevet bevidst om, hvad der gør dig godt, så øv dig i at give det til dig selv.

Du kan starte med det, som du kan gøre for dig selv, når du er alene. Når du har gode erfaringer med at gøre det, kan du begynde at øve dig i at være mere dig, når du er sammen med andre mennesker.

Det kan være så simpelt som at lægge mærke til, hvornår du er tørstig, og at du så øver dig i at bede om et glas vand.

Det kan være, at du øver dig at turde rejse dig op og gå på toilettet, når du er i en forsamling.

Det kan også være, at du øver dig at sige, hvad DU gerne vil have at spise, når du kigger på et menukort Så du ikke lader dit valg afhænge af, hvad de andre vil have.

 

Trin 3: De udfordrende konfrontationer

Vi er nu nået til det mest udfordrende: Konfrontationerne. Du har erkendt, at der er noget, som du er utilfreds med. Du har erkendt, at du er nødt til sige eller gøre noget, hvis der skal ske en forandring. Brug lidt tid på at reflektere, om det er begrundet. Vurder også, om det er rette tid og sted.

Hvis maden kunne bruge lidt ekstra salt, så beder du om salt – fremfor at kritisere maden. Samme princip kan du bruge med alt andet i dit liv, hvor andre har en andel i det, du ønsker anderledes. 

Hvis du fx er utilfreds med dit arbejdsmiljø, så kan du bede om at få en snak på tomandshånd med den ansvarlige. Til samtalen sætter du fokus på det, der ikke virker. Anvis også gerne, hvad der skal til i stedet.

 

Du kan øve dig i at tale fra et “jeg-perspektiv”, og du kan øve dig i konstruktiv kritik. Hvis du blot kritiserer, så er chancen for at blive mødt mindre, end hvis du holder dig på din egen banehalvdel.

 

Eksempel: “Det gør mig ked af det, når du kritiserer mig. Det vil være en støtte for mig, hvis du af og til vil fortælle mig, hvad jeg gør godt.”

Eksempel 2: “Jeg har lagt mærke til, at vi altid tager det samme sted hen, og jeg har sådan lyst til at prøve noget nyt. Skal vi ikke prøve at …”

På den måde hjælper du andre med at imødekomme dine ønsker og behov.

 

Stærk og sårbar

Det kræver mod at vise sin sårbarhed. Når du står stærkt i dig selv, så kan du også stå ved dig selv, når livet er sværest. Når du står stærkt i dig selv, så ved du, at livet ikke er imod dig. Du ved, at livet giver dig en udfordring, som du kan tage imod. Tager du imod udfordringen, så vil du udvikle dig til en stærkere person med et større perspektiv.

Når du står ved dig selv, både når livet er let, og når det er svært, så er du et autentisk forbillede. Du er en, der kan støtte andre mennesker i at stå ved sig selv.

Når du står stærkt i dig selv, så udstråler du ikke, at andre skal have ondt af dig. I stedet udstråler du overskud, styrke og mod til at tage ansvar for dig selv. Dag for dag ændres dine tankebaner, så der automatisk ser en transformation af din udstråling og af din måde at opfatte livet på. Højst sandsynligt vil du pludselig opleve, at det ikke bare er noget, du tænker, men at det er sandt – livet vil dig det bedste. Det er blot din opgave at vælge, hvordan du tilgår det, du får budt.  

Det er Tid Til at få mest muligt ud af livet

Book en tid, hvis du ønsker støtte til din proces, eller kom med på Uddannelsen til Selvværdsvejleder, hvor du får lært meget mere om at ændre både dit eget og andres selvværd.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *